Hoe ben ik hier terecht gekomen?

Toen ik heel klein was, was ik erg bang om in de buurt van vrouwen te zijn. ‘Vrouwen zijn niet redelijk..’ – Zeiden ze. ‘Vrouwen kunnen elke dag anders zijn, dus je weet niet wat je kunt verwachten.’ Dagenlang bloedend, emoties vliegen alle kanten op. Wees en werk als een man, ze zijn sterker en stabieler.

Opgegroeid in een christelijk huishouden, vol schaamte over mijn vrouwelijk lichaam en seksualiteit. In de kerk werden meisjes opgevoed om met jonge vrouwen te trouwen en van getrouwde vrouwen werd verwacht dat ze gehoorzaam waren en als minderwaardig werden beschouwd dan hun partners. Telkens wanneer mijn emoties zichtbaar werden, werd ik als zwak beschouwd omdat ik dat had laten gebeuren. ‘Kun je nu alsjeblieft stoppen met huilen?’

Wat is vrouw-zijn?

Ik ben opgevoed door een sterke moeder, een sterke grootmoeder en sterke tantes. Vrouwen die veel macht om zich heen hadden. Dit zorgde voor tegenstrijdigheden. Aan de ene kant was er de christelijke kerk met haar ideeën van het vrouw-zijn en aan de andere kant deze sterke vrouwen die voor mij een voorbeeld moesten zijn in vrouw-zijn.

Dit was voor mij de aanleiding om zelf te gaan onderzoeken wat vrouw-zijn eigenlijk betekent? Moet je nu stoer en sterk zijn of zwak en zacht? Moet je alleen met je hoofd werken of werk je vanuit het hart? Allerlei vragen die aanleiding zijn geweest voor mijn verdere levenswerk.

Mijn diepe duik in het vrouw-zijn

In mijn jeugd en puberteit was ik een echte tomboy, opgesloten in een sexy vrouwelijk lijf. De meiden waren meestal jaloers op me en de meeste jongens wilden maar één ding. Hierdoor bleef ik jarenlang bang voor mijn eigen vrouwelijke kracht. Omdat ik lange tijd bang was voor mijn eigen lichaam en het eng vond om mijn eigen vrouwelijke kracht te leren kennen, werd dit iets wat ik op latere leeftijd wilde onderzoeken. Ik besloot een diepe duik te maken in wat het betekent om vrouw te zijn.

De geboorte van mijn zoon

De geboorte van mijn zoon was een unieke gebeurtenis in deze transformatie. Weken voor de geboorte werd ik gezegend door een aantal vrouwen in mijn community en zijn geboorte zelf was dé initiatie in mijn vrouw-zijn. Toen hij in deze wereld kwam werd mijn eigen geboorte én die van alle vrouwen in mijn familielijn, voor mijn ogen afgespeeld. Ik voelde me zo verbonden met mijn innerlijke godin.

Door deze levensveranderende ervaring werd het me duidelijk dat ik alleen maar hier op aarde ben én dit heilige vrouwenwerk mag doen, dankzij alle vrouwen die de weg voor mij hebben vrijgemaakt. Het is een belangrijke stap geweest in de zoektocht naar wat het betekent om vrouw te zijn.

Lerares én student

In dit proces heb ik vele vrouwen mogen begeleiden en les mogen geven. Echter, een lerares stopt nooit met het zijn van een student. Ik ben dankbaar voor iedere vrouw die ik tegenkom op deze reis en die mijn pad kruist en voor al de leringen van onze moeder aarde. Want dit is uiteindelijk waar we allemaal vandaan komen en naar terugkeren.

Nooit stoppen met leren

Geboorte

Zwangerschapsmassage – Wellness Academy – Afgerond in oktober 2023
Psychiatrie voor Geboortewerkers – Specialisatie – InBloei – Afgerond in september 2023
Postpartum Belly Binding – Gentle Beginnings – Afgerond in juni 2023
Borstvoeding – Specialisatie – Teddy Roorda – Afgerond in juni 2023
Trauma Informed Care voor Geboortewerkers –  Specialisatie – InBloei – Afgerond in maart 2023
Rebozo Massage – Afgerond in juni 2022
Doula opleiding – InBloei – Afgerond in maart 2022

Adem

Adem-en Stemwerk Facilitator – Vervolgcursus – Adem & Stem – Af te ronden in januari 2024
Lichaamswerk met Doeken – workshop met Juli Pohan –  Afgerond in mei 2023
Adem & Trauma –  Verdiepende cursus – Adem & Stem – Afgerond in februari 2023
Ademwerk Facilitator – Basisopleiding – Adem & Stem – Afgerond in september 2022

Womb

Holistische Gynaecologie – Thais Memo – Afgerond in mei 2022
Hatha Yoga and Ayurveda Teacher Training – Yoga Vidya Rotterdam – 500 uur – Afgerond in januari 2020
Whole Foods Chef – Gimsel Academy – éénjarige cursus in 2013 – 2014

Dit zijn mijn specialiteiten

Doula Nash after the birth of a baby

Ondersteuning tijdens zwangerschap en bevalling

Een goed gepland ondersteuningsteam is een van de essentiële hulpmiddelen die u kunt gebruiken om de meest bevredigende zwangerschap, bevalling, geboorte en postpartumperiode te hebben.

Meer over geboorte

Maak gebruik van de kracht van adem

Hoe zou je beter willen slapen? Om het verleden los te laten? Minder reactief en meer aanwezig zijn? Ademwerk kan je daarbij helpen.

Meer over adem

(Her)verbind je met je vrouwelijk lichaam

Natuurlijke gynaecologie ziet vrouwelijke problemen en hun nuances met liefde, die uitnodigt tot diepe zelfkennis en verbinding met hun lichaam, wat leidt tot autonomie, transformatie en bevrijding.

Natuurlijke gynaecologie